Adakah Aku Bakhil?

Assalamualaikum kepada semua pembaca. Semoga dalam keadaan sihat selalu. Sedikit perkongsian pada kali ini iaitu mengenai orang bakhil. Abu Bakar al-Siddiq R.A memberi nasihat: "Orang yang bakhil atau kikir tidak akan terlepas daripada salah satu daripada tujuh perkara:


  1. Ketika dia mati, hartanya akan diwarisi oleh orang yang akan menghabiskannya kepada sesuatu yang tidak berfaedah.
  2. Allah akan membangkitkan pemimpin yang zalim yang akan merenggut seluruh hartanya setelah menyeksanya terlebih dahulu.
  3. Allah menggerakkan dirinya untuk menghabiskan seluruh hartanya.
  4. Muncul idea pada dirinya untuk mendirikan bangunan di kawasan bencana sehingga suatu ketika bangunan itu akan runtuh habis.
  5. Dia ditimpa musibah yang memusnahkan hartanya seperti banjjir, terbakar, kecurian, dan sebagainya.
  6. Dia ditimpa penyakit kronik sehingga habis hartanya dibelanja untuk mengubati penyakitnya.
  7. Dia terlupa di mana hartanya disembunyikan.


Kesimpulannya marilah kita sama-sama bermuhasabah diri kita. Adakah kita ini masih lagi seorang yang bakhil? Antara contoh akhlak yang boleh kita ikuti iaitu Abdul Rahman bin Auf. Beliau telah bersedekah setengah daripada hartanya yang berjumlah 4 ribu dirham kemudian beliau mengorbankan 40 ribu dirham , 500 kuda ddi jalan Allah S.W.T, dikuti pula 1500 ekor unta di Allah S.W.T. Kesemua itu adalah hasil daripada perniagaannya. Akhir kata marilah kita sama-sama memikirkan firman Allah iaitu"Kamu tidak sekali-kali akan dapat mencapai (hakikat) kebajikan dan kebaktian (yang sempurna) sebelum kamu dermakan sebahagian dari apa yang kamu sayangi. Dan sesuatu apa jua yang kamu dermakan maka sesungguhnya Allah mengetahuinya"(Surah Ali Imran, 92).


Leave a Reply